ULU ZİRVE GIDA
Zirveyum

ZİRVEYUM ÇİFTLİK YUMURTASI

 

Yurt içi satış kanallarıyla Türkiye’de en çok kullanılan yumurta çeşidi olan Zirveyum Çiftlik Yumurtası yüksek protein ve diğer besin elementleri açısından oldukça değerlidir. Ekonomik olması nedeniyle de her bütçeye uygun olan Zirveyum Çiftlik Yumurtası, görkemli mutfak menülerinden en uygun maliyetli sofralara kadar kullanılan dünyanın ortak besinlerinden biridir.

 

Anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğine sahip olan besin maddesi sağlığa faydalarının yanı sıra keklerde kabarmayı sağlayıcı ve çorbalarda, tatlılarda kıvam arttırıcı özelliği ile de dikkat çeker. Porlu yapıya sahip olan kabukları nedeniyle kullanmadan önce yıkanması önerilmeyen Zirveyum Çiftlik Yumurtası, buzdolabında uygun koşullarda birkaç hafta bozulmadan saklanabilir.

 

Sayısız yemeğin içeriğinde yer alan Zirveyum Çiftlik Yumurtası kuşların embriyoyu korumak için bünyelerinde oluşturdukları oval ya da yuvarlak şekilli cisimlerdir. Yumurta denildiğinde ilk akla gelen çeşit ise Zirveyum Çiftlik Yumurtası’dir.

 

ZİRVEYUM ÇİFTLİK YUMURTASI NASIL OLUŞUR?

 

Uygun koşullar altında Zirveyum çiftliklerinde bir tavuktan yıl boyunca yaklaşık olarak 300 adet yumurta elde edilir. Yumurta kanalında gerçekleşen birkaç evre sonucunda oluşan yumurta, yumurta kanalının infundibulum denilen kısmına düşerek döllenmesi gerçekleşir. Döllenme oluşmasa da yumurta elde edilebilir; ancak civciv oluşmaz.

 

Zirveyum Çiftlik Yumurtası, yumurta sarısını oluşturan ovumların hızla gelişmesi ile başlar. Ovumlar birbirleri üzerine birikir ve yumurta sarısının oluşmasını sağlar. Zirveyum Çiftlik Yumurtası oluşumu yaklaşık 24-26 sürer. Bu süre çevresel etkenler ve ışık ile etkilenebilir.

 

Yumurta sarısından sonra kanalın magnum kısmında yumurta oluşur. Yumurta akında bulunan albümin proteini bu dönemde oluşur. Kanalın üçüncü kısmı olan istmus bölümünde ise kabuk zarı ve kabuğu oluşur. Zar ve kabuk yumurta içine zararlı mikroorganizma geçişini engeller.

 

TAVUK YUMURTASI BESİN DEĞERLERİ

 

Besin Elementi

Bütün

Beyaz

Folat (mcg)

23.5

1.0

Vitamin B12 (mcg)

0.50

0.07

Vitamin A (IU)

317.5

0

Vitamin E (mg)

0.70

0

 

Tavuk Yumurtası Protein ve Besin Değeri Nedir?

 

Anne sütü haricindeki tüm besinler arasında en kaliteli protein değerine sahip olan tavuk yumurtası besin değeri yüksek bir besindir. İnsan vücudunda sentezlenemeyen elzem aminoasitleri içerir.

 

Tavuk yumurtası protein değeri çok yüksektir ve sindirilen proteinin hemen hemen tamamı vücut proteinlerine dönüştürülür. 100 gram tavuk yumurtasında yaklaşık olarak 13 gram protein bulunur ve yaklaşık 155 kalori içerir.

 

Bunlara ek olarak 11 gram yağ içeren yumurtanın 100 gramında 373 miligram kolesterol vardır. Sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve çinko gibi insan vücudunda önemli rol oynayan mineralleri içerir.

 

A vitamini, D vitamini, B 12, B6, riboflavin ve E vitamini içeren yumurta beyin fonksiyonlarında oldukça etkin olan kolin maddesi de içerir.