Page 43 - Ulu Zirve Gıda
P. 43
UL U ZİR VE GID A T ANITIM K A T AL OĞU
UL U ZİR VE GID A T ANITIM K A T AL OĞU
04 YARKA ÇEŞİTLERİMİZ
LOHMAN SANDY NICK BROWN LİGORİN
Lohmann Sandy Yarka yeni bir ırk olmasına rağmen
kısa zamanda üreticilerin gözdesi haline gelmiştir. NICK BROWN LİGORİN
Bunun nedenleri arasında erken dönemde yumurtaya Performans Özellikleri Performans Özellikleri
başlaması, yumurtlama döneminde performans yük-
sekliği, yaşama bağlılık oranının %90’nın üzerinde ol- % 50 verime ulaşma yaşı: 16 -18. Haftalar arası
ması, yıllık yumurta sayısının yüksek olması, yumuşak 140-150 günler yumurtlamaya başlarlar.
huylu olması, krem renkli yumurtluyor olması gibi özel-
liklerini sayabiliriz. Ortalama 17/18 haftalıkken yumur- 60. haftada yumurta üretimi: Günde 80 – 100 gram arası
taya giren Lohmann Sandy Yarkalar salma tavukçuluk 239-249 adet yem yemektedirler.
üretiminde 19/20. hafta gibi yumurtaya girerler. Kılavuz
yumurtaları çoğunlukla çift sarılı hatta bazen üç sarılı 80. haftada yumurta üretimi: 1 Tavuk yılda 280 – 320 arası
çıkmaktadır. Çift sarılı bu yumurtalar ebat olarak küçük 335-345 adet yumurta vermektedir.
olmasına rağmen ilk yumurtalar ve çift sarılı olmaları
yönünden oldukça değerlidir. Salma tavukçuluk yılda Yumurta Ağırlığı;
ortalama 280/320 arası yumurta verimleri vardır. Yem
tüketimleri ise 22 derece sıcaklığı olan bir kümeste Yaş/Hafta - gr/yumurta
günlük 110 gr kadardır. Yumurta kabuk rengi krem-bej
tonlarıdır. 140-150’nci günde ortalama yumurta verimi 25 - 57-58
% 50 dir. Yetişkin canlı ağırlık 20.Haftada 1400/1500 gr 40 - 63-64
dır. Salma tavukçuluk yumurta üretiminde Lohmann 80 - 68-69
Sandy Yarka ülkemizde de ilk sıralarda tercih edilmeye
başlanmış bir ırktır. Lohmann Sandy Tavuk salma tav-
ukçuluk yumurta üretiminde uysal olması, yumurtaya
giriş süresinin kısa olması, yumurta veriminin yüksek
olması, az yem tüketmesi gibi özelikleri sayesinde
çok talep gören ırk olmuştur. Lohmann Sandy Yarka
endüstriyel bir ırk olduğundan ötürü kümesinize girdiği
ilk gününden itibaren doğru şartlarda yetiştirilmesi ve
bakılması çok önemlidir.
43